7 Temmuz 2014 Pazartesi

İzlemelik 06: İtirazım Var


Bir zamanların boksörü, yeni yeni öğrendiği bağlamasıyla kulakların telini titretmeyi başarmış, antropoloji konusunda eğitim sahibi biri olan Selman Bulut; uğrayanı çok olan, cemaati 10 kişiyi geçmeyen çarşı camisinde görev yapan bir imamdır. Bir gün camide namaz kıldırdığı sırada caminin içinde iki el silah sesi duyulur, namaz kılmakta olan kişilerden biri öldürülür. Olay yerine gelen polisler çalışadursun, araştırma sürecinde olaylar deşildikçe sarpa sarar. Selman Bulut bir anda kendi isteği dışında girmiş bulunur davaya. E, polis de olayın çözümünü yanlış yerde aramaya başlayınca, Selman Bulut harekete geçer ve şüphelendiği kimi kişi ve durumların üzerinden davayı çözmeye karar verir. Her ipucunda işler daha da gizemli bir hal alacaktır.


33. İstanbul Film Festivali'nde, En İyi Yönetmen ödülünü Onur Ünlü'ye ve En İyi Erkek Oyuncu ödülünü ise Serkan Keskin'e kazandıran İtirazım Var, farklı bir film. Polisiyeye meraklı biri olarak söyleyebilirim ki, edebiyat tarihinin en sağlam karakterleri denince akla ilk dedektifler gelir. Bu yüzden yeni yazılan polisiyelerde inanırım ki yazarlar-senaristler, yeni karakter bulurken sorun yaşarlar. Çünkü en sağlam dedektifler, -ya da polisiye karakterler diyelim- zaten onlarca yıldır belleğimizdedir. Hele ki ülkemizde polisiye karakter yaratmak, bu tip olayların çözümü polis dışında birine bırakılamayacak olduğundan; inandırıcılık, karakteri sahiplenme gibi konularda bizi daha da zora sokar. Bunlardan yola çıkarsak, sadece bu konudaki ön yargıları kırdığı için bile çok başarılı bir film İtirazım Var. Bir imamdan dedektif yaratan zihinlerin hayranı olmamak elde değil. Diyaloglar bazen gülünsün diye fazla zorlanmış gelse de, genel olarak yine süpersonik bir Onur Ünlü filmi var karşımızda...

Normalde sırada fragman var ama ben yine de tadımlık bir Vaaz Sahnesi paylaşacağım. Gerçekten de bu imam, tanıdığımız diğer imamlara pek benzemiyor.

Şimdi fragman:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder