23 Temmuz 2014 Çarşamba

Oscar'a Bir 'Ki: The Imitation Game

Ünlü İngiliz matematikçi Alan Turing'in hayatını anlatacak bir film geliyor yakında. Yakın dediysem, yine çok yakında değil; Kasım 2014'te ama filmin konusu ve oyuncuları, insanı heyecanlandırmaya yetiyor da artıyor bile...


Alan Turing
Kendileri modern bilgisayar biliminin kurucusu aslında. En azından bilim camiasının büyük bir kısmı tarafından bu unvanla nitelendiriliyor. Geliştirdiği Turing Testi ile makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bolca çalışma sahibi. II. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılmasında çok önemli bir rol oynadığı için, aynı zamanda bir savaş kahramanı kendisi. Manchester Üniversitesi'nde çalıştığı yıllarda, Turing Makinesi denilen algoritma tanımı ile modern bilgisayarların kavramsal temellerini atan bir bilim insanı. Çok mu bilimsel oldu? Bence de... Neyse ki matematik algılarım arada geçen bazı deyişleri ilk kez duymuşum gibi hissetmemi engelliyor. Sık dişini, az kaldı.




Matematik Felsefesi 101
Princeton'da beraber çalıştığı tez hocası Alonzo Church ile geliştirdiği Church-Turing Hipotezi ile de matematik tarihinde kendine has bir sayfa açan Turing, bu tezinde bir algoritmayla tarif edilebilecek tüm hesaplamaların dört işlem, projeksiyon, eklemleme ve tarama operasyonları ile tarif edilebilecek hesaplamalardan ibaret olduğunu ifade eder. Bu belki bir matematiksel teorem değildir ama matematik felsefesi için çok önemlidir ve hala çürütülememiş bir hipotezdir.


Eşcinsellere Ölüm (!)
1952’de şantaja maruz kaldığı şikâyetiyle polise başvurup eşcinsel olduğunu açıklayan Turing, eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi vurulmaya mahkum edilmiştir. 1954 yılında potasyum siyanid yani siyanür zehirlenmesinden öldüğünde, Turing'in yediği elma ile intihar ettiği sonucuna varılmış; buna rağmen Turing'in zehirlenmesinin kendisi tarafından değil, başkaları tarafından hazırlanan şüpheli bir ölüm olduğu iddiası sürmüştür.


İngiliz Hükümeti'nin Alan Turing'e iade-i itibar haberini aşağıdaki linkten görebilirsiniz:


Film bir biyografi anlatısı. Savaş da var, yetenekli oyuncular da, dünyanın pek çok yerinde hala tabu olarak görülen eşcinsellik konusu da... Bunu söylediğim için beni bağışlayın ama, tam da Oscar'a layık değil mi bu saydıklarım Allah aşkına?

Umarım en az fragmanı kadar güzel bir filmdir. Oyuncular ve konu seçimindeki becerikli tavrını filmin geneline yansıtabilmişse, The Weinstein Company bu yıl bir kaç heykelcikle ayrılabilir törenden.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder