23 Aralık 2011 Cuma

İfade mi Özgürlüğü?

Esasen hikayeye başından beri farklı yaklaşımlarda bulunuldu ülkemde...
Kimileri dedi ki, "Bu adamlar zaten AB'ye üyelik mevzusundan beri kıllar bize, lanet olsun size de birliğinize de..."; daha sonra farklı düşünceler de geldi: "Bu günümüz ikili ilişkilerini zedeler, yapmayın, oy uğruna saçma sapan oyunlara girmeyin...". "Fransayı bir boykot ederiz, ne olduklarını şaşırırlar!" diye sürdü serüven: "Bu topraklarda yaşananları değerlendirmeden önce kendi Kuzey Afrika gerçekleriyle bir yüzleşseler..."

Bu fevri çıkışlardan çok daha önemli bir sorun aslında problem haline gelmeli, ülkede ve bu yasaya bakışlarda... Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi için sosyalist tabanlı 500.000 Ermeni vatandaşını kendisine oy vermeyi hedefleyen Sarkozy tarafı, aslında çok daha farklı bir kısma hizmet etmiş oldu. Artık açıklanan bazı düşünceler, George Orwell'ın '1984' kitabındaki gibi, düşünce polisleri tarafından tespit edilip; cezalandırılacak. Yani şimdilik sadece düşündüğünü söylemek suç. Bakalım düşünmenin de suç olduğu bir ortam var olacak mı yakın gelecekte...

Aşağıda, Fransız-Türk yapıda bir üniversite olan okulum, Galatasaray Üniversitesi Senatosu'nun yasayla ilgili açıklamasından bir cümle:

"1789 İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi'nin 11. maddesiyle 'düşünce ve ifade özgürlüklerinin en kutsal haklar arasında olduğunu' tüm dünyaya ilan eden Fransa'da, düşüncelerin ve ifadelerin yasalar yoluyla yasaklanmak istenmesi, akılcı, metodik, diyalektik ve bilimsel düşüncenin beşiği sayılan Fransa'nın iki yüz yıllık tarihsel değerleriyle bağdaşmamakta; Descartes, Voltaire ve Rousseau gibi büyük düşünürlerin kemiklerini sızlatan bir nitelik taşımaktadır."



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder