5 Aralık 2011 Pazartesi

Guernica'da 3D Seyahat


Resimlerin ve ressamların, hayatlarının yanıbaşında süregiden tarihten kopamadıklarına mükemmel bir örnek Pablo Picasso'nun 'El Guernica'sı.

Guernica...
İspanya'nın Bask bölgesinde kutsal bir kasaba.
1937 yılı...
Bir kilise vardır bu kasabada. Santa Maria de la Antiqua; yapım yılı olarak 15. yy. yazar. Gotik ve rönesans akımlarını içerir. Öyle bir mistik görüntüsü vardır ki... Kasabanın simgesidir; düğünler de yapılır bu kilisede; cenazeler de kalkar...


Cumhuriyetçilerin yoğun olduğu bu kasabanın bir de pazar yeri vardır. O zamanlar yaşayanların 'Pazartesi Festivali' dedikleri bir karnaval alanı. Yiyecekler, içecekler; hayvanlar, bitkiler her pazartesi oradalardır. Ve sadece bir günlüğüne, beklenmeyen ziyaretçiler de... Bombalar!

Her pazartesi kurulan mahalle pazarına, yöre halkı sabah saatlerinde ve öğleden sonraları fazlaca rağbet eder. Genel tablo böyledir bölgede... Sabahtan dükkanlar açılır, tezgahlar hazırlanır ve hava ısınmaya başlar. Küçük bir ara demektir bu bölge halkı için... Meşhur öğle uykusu -siestadan sonra, millet tekrar sokaklara doluşur ve özellikle de pazar yeri, bu insan yoğunluğunun büyük kısmına kucak açar.


1937 yılında 26 Nisan günü, Pazartesi'ye denk gelmektedir. Pazartesi pazarında bir öğleden sonra...

İspanya'nın faşist liderinin mücadelede en çok zorlandığı bölge olan bu kasabayı bitirme planı, müttefikler Alman Nazi birliklerine ait Luftwaffelar ve İtalyan Lider Benito Mussolini tarafından kalkış emri verilmiş Fiat bombardıman uçakları tarafından icraate dökülür. Özellikle pazar yerini seçer faşist bombaları; çünkü orası kasabanın en kalabalık bölgesidir ve sayı ne kadar fazla olursa, direniş de o kadar fazla olacaktır.

Santa Maria de la Antiqua'nın çanları aralıksız çalar. Ağlar gibidir, o an duyana... Kendisinden sadece birkaç yüz metre mesafe ileride yerle bir edilen bir manzarayı seyretmektedir. Bombalama aralıklarla üç gün sürer ve sonunda 1600'den fazla kişi can verir. Bir o kadar da yaralı vardır.

Tam da aynı yıl, 1937'de Paris'te bir Sanat Fuarı kapsamında, Pablo Picasso'dan, İspanya ülkesini temsil edecek bir eser istenir. 'Modern Hayatta Sanat ve Teknik' temalı bir fuardır bu. Picasso'dan istenen bir duvar resmidir. Üstat buna hemen başlar, kendisini harekete geçiren şey, tabi ki saldırı üzerinden henüz 15 gün geçen Guernica'dır. İspanya'da bir iç savaş vardır ve Picasso buna dikkat çekecektir.

İşte bu El Guernica adlı barışın simgesi eseri, en az bir kez görmüştür herkes. Lena Gieseke tarafından üç boyutlu bir gösteriyle izlemek isteyenler için, bu sağlam cümlesi olan eser üzerinde kısa bir gezinti...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder