19 Mart 2012 Pazartesi

... Üzerine Söylevler

'... Üzerine Söylevler' Duşan Kovaçeviç'in yazdığı, şu aralar İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından da oynanan 'Profesyonel' oyununda bahsi geçen bir kitap. Oyunu izleyenler ya da metnini okuyanlar bilirler, 'Profesyonel' Luka Laban, bir gün Teya'ya birkaç kitap getirir ve bu kitapları Teya'nın kendisinin yazdığını belirtir. Tek bir ilginç nokta vardır ki Teya bu kitapları yazdığından habersizdir. Bu işte bir hata olduğunu, ya da karşısındaki adamın düpedüz çatlağın biri olduğunu düşünür. Ancak durumun açıklaması kolayca verilir, kitapları getiren adam tarafından.

Luka, profesyonel gizli polis, komünizm rejimine karşı pek çok 'zararlı' açıklaması bulunan Teya'yı izlemekle görevlendirilmiştir. Ömrünün yirmi yılını bu işte harcamıştır yani. Ve bu görevleri süresince pek çok kez kılık değiştirip Teya ile aynı ortamlarda buluvermiştir kendisini. Ve kaydetmiştir. Durmaksızın Teya'nın dediklerini kayıt cihazına almış, sonra da her gün görev bitiş saatinde oturup bu kayıtların deşifrelerini yapmıştır. İşte Teya'ya şimdi sunduğu dört kitap da, bu deşifrelerdeki notların bir derlemesi olarak, bir nevi iadedir... Zira artık Luka Laban'ın Yugoslavya'sındaki komünist dönem düşmüş, yerine gelenlerle birlikte artık kendisi rejimin düşmanı haline gelmiş ve kendini emekli bir taksici olarak buluvermiştir.

'... Üzerine Söylevler' adlı ciltlenmiş konuşmaları Teya'ya sunarken, Teya "Tamam da, Luka Yoldaş, bu '... üzerine söylevler' dediğiniz, neyin üzerine söylevler?" diye sormuş bulunmuştur. İşte o an Luka, eliyle bir koy ver gitsin hareketi yaparak, "Öyle işte, her şey üzerine söylevler..." açıklamasını getirmiştir. "O kadar fikrin, alkol ve sigara kokuları arasında uçup gitmesine seyirci kalamazdım."

---


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder